Hogyan lett egy pincéből szállás?

Avagy a kezdeti lépésektől az elkészült állapotig

Hogyan is indul vendégházunk története?

Ez igazán egyszerű! 

Tanokodtunk, hogyan alkothatnánk egyedit, olyat, ami még nincsen, ami vonzza az embert, hogy ő is részese lehessen!

És ekkor találtunk Demjénben egy borospincét...

Kalandos úton jutottunk el a végeredményhez, mindösszesen egy szűk év alatt. Rengeteg tervezés, munka után, megszületett vendégházunk, mellyel egy cseppnyi olaszországi óváros hangulatát szerettük volna becsempészni a magyarországi hegységbe.

Kiindulási pontunk egy 16 méter hosszú, kétágú, tufába vájt pince volt. Elbűvölt bennünket a tufa káprázatos színjátéka, és az évszázadok alatt kialakult mintázata. Ezt a tulajdonságát a legtöbb helyen igyekeztünk megőrizni, hogy vendégeink is csodálhassák majd ottlétük alatt. 

Májusban Olaszországban jártunk, Matera-ban, ott is az óvárosban. Ihletet gyűjtöttünk, ellestük a praktikákat, hogyan alakították ott ki a házakat, melyeket a hegyekbe vájtak bele. Rengeteg praktikumot, szemet gyönyörködtető megoldást láttunk, melyet mind dokumentáltunk, hogy  itthon felhasználhassuk majd demjéni pincénkben.

A pince előterét beépítettük, és a két kis ablakból egy hatalmas boltívet alakítottunk ki, hogy a természetes fény minél tovább eljuthasson. Minden értéket próbáltunk megőrizni, melyet a természet és az idő adott, így a pince elejét képező hatalmas kőfalat is megtartottuk eredeti állapotában, csak egy jó alapos tisztítást kapott.

A belső terek szépen alakultak. Amik akadályok jöttek, mindenre megtaláltuk a megoldást. Profi szakemberek kezében volt a projekt kivitelezés része, bármit is találtunk ki, nem ismerték a lehetetlent, és megvalósították elképzeléseink. 

A pince önmagában is nagy volt, hozzáépítés után összesen 140 nm állt rendelkezésünkre, így kialakítottunk 2 hálószobát, saját fürdőszobával, egy wellness részleget, egy konyhát, egy borospincét és egy nappali étkezőt.

A képek azt hiszem önmagáért beszélnek, hogy jelentős változások történtek az elmúlt szűk egy év során. Ami a legfontosabb volt, hogy a TUFA szépsége minél több helyen látható maradjon eredeti állapotában. Így a hálószobákban rézcsőben vezettük a villamossághoz szükséges vezetékeket, és gyönyörű rézből és porcelánból készült kapcsolókat illetve konnektorok használtunk. A fürdőszobákban csak annyit burkoltunk amennyi feltétlen szükséges volt.

Sok sok technikai részletnek és kivitelezésnek kellett utána járnunk, több ízben átgondolnunk, minden a megfelelő, jól kivitelezett.

A végére minden összeállt, és az elképzeléseinknek megfelelően (talán egy kicsit túlszárnyalva is azokat) egy igazán pazar, szemet kápráztató kis hely lett belőle.

További képek a galériában fellelhetők.

Illetve vendégeink részére készítünk egy könyvet, melyben a felújítás során keletkezett képekből válogatva végigmutatjuk, hogyan is született meg a végeredmény.